Drank- en Horecawet

In de Drank- en Horecawet staan regels voor het verkopen van alcoholhoudende drank (meer dan 0,5% alcohol). Deze regels zijn voor verkopers van alcoholhoudende dranken zoals Horeca en Slijters. Voor het verkopen van sterk alcoholhoudende drank is een drank- en horecavergunning of slijtersvergunning verplicht. Hieronder staan de belangrijkste regels over de leeftijdsgrenzen en eisen die aan het personeel gesteld worden.

De regels voor leeftijdsgrenzen:
• Per 1 januari 2014 geldt voor de verkoop  van alle alcoholhoudende drank een leeftijdsgrens van 18 jaar. Verkopers van alcoholhoudende drank stellen de leeftijd van jongeren vast via hun identiteitsbewijs. Om mogelijke problemen te voorkomen, hebben supermarkten en ook een aantal horecagelegenheden daarom met elkaar afgesproken iedereen om legitimatie te vragen die er jonger uitziet dan 25 jaar.
• De leeftijdsgrenzen staan duidelijk vermeld op de plaats waar de alcoholhoudende drank wordt verkocht.

De regels voor personeel:
• Personeelsleden in bedrijven waar alcoholhoudende drank wordt verkocht of verstrekt zijn minimaal 16 jaar.
• Leidinggevenden in bedrijven waar alcoholhoudende drank wordt verkocht of verstrekt zijn minimaal 21 jaar.
• Er is altijd een leidinggevende aanwezig die op de drank- en horecavergunning staat vermeld.
• Er is altijd een leidinggevende aanwezig die op de slijtersvergunning staat vermeld.