Direct naar content gaan
Geniet,
maar drink met mate

Flats!

Flats!

Flats! Geen schade, maar de klap was er niet minder om. Op de veel te smalle rondweg langs het meer op weg naar de camping nabij Praag haalde een Tsjechische inwoner mij roekeloos in en raakte daarbij de linker caravanspiegel. Wat verderop stopte de beduusde bestuurder bij een inham langs de weg. Wij ook. Zijn Engels was vergelijkbaar met mijn Tsjechisch dus wij kwamen niet echt tot een diepzinnige gedachtewisseling, maar de strekking was helder: gewoon doorrijden.

‘Wel een geluk dat je geen druppel gedronken hebt’ stelde mijn middelste dochter nuchter. Vermoedelijk had onze Tsjechische vriend verhaal gehaald als ik welriekend naar wat alcoholische versnaperingen was uitgestapt. Terecht, want in Tsjechië is de wettelijke norm: geen alcohol in het verkeer. Uiteraard heb ik mij daar de gehele vakantie aan gehouden en eigenlijk zonder daar bij stil te staan. Eenmaal op de camping genoot ik dan van mijn welverdiende ijskoude Kellerbiertje van de tap en vooruit, nu de rest van het gezin al tijdens de maaltijd een mooi glas Muller-Thurgau had genuttigd, kwam daar nog een zacht en elegant glas rode Zweigelt achteraan.

Intussen ontspon zich een levendige discussie over de verschillende normen rond alcohol in het verkeer. Aan de ene kant ontpopte zich voorstanders van de Tsjechische norm: 0,0 met als argument het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers. Geen alcohol, geen risico. Aan de andere kant de voorstanders van maximaal een of twee glazen voor autorijders met een ‘clean’ verleden die langer dan vijf jaar een rijbewijs hebben. Vreemd genoeg met dezelfde argumentatie: minder verkeersslachtoffers. Een te strakke norm zou misbruik in de hand werken.

Even napraten met een collega onder het genot van een mooie whisky na een uiterst geslaagd event. In het weekend in hartje Rotterdam met een van mijn dochters een verfrissende mojito of na een museumbezoek met mijn maatje en echtgenote een Irish coffee. Nooit meer dan een of twee glazen als ik nog moet rijden, omdat het in Nederland kan. Toch zou ik ook in Nederland voor de Tsjechische norm gaan als ik zeker wist dat het verkeersslachtoffers zou voorkomen. Wie het weet mag het zeggen.

Steven van Eijck –
onafhankelijk voorzitter STIVA