Direct naar content gaan
Geniet,
maar drink met matee

STIVASUR

STIVASUR

STIVASUR is zoals het klinkt: een organisatie vergelijkbaar met STIVA, maar dan in Suriname. STIVASUR is in 2015 opgericht en heeft regelmatig contact met STIVA in Nederland.

Onbegrijpelijk
Het is eigenlijk onbegrijpelijk hoeveel personen in Suriname nog steeds met teveel alcohol in hun lichaam achter het stuur gaan zitten of alcohol consumeren op momenten waarop zij dat niet moeten doen. De harde lessen daarvan zijn niet alleen van toepassing op de slachtoffers, maar voor de hele maatschappij.

Begrijpen wij wel wat het betekent om verantwoord alcohol te consumeren? Of zijn wij gewend geraakt aan een slagzin en begrijpen wij niet wat het echt betekent voor ons eigen gedrag?

Drink Verantwoord is een slogan die door STIVASUR op verschillende manieren gecommuniceerd wordt. Wanneer alcohol met mate wordt geconsumeerd bij een gezellig samenzijn, in een café of gewoon lekker op de bank na het werk, past het prima in een gebalanceerde levensstijl. Maar in de balans tussen ‘sociaal actief zijn’ en ‘drinken voorbij het punt dat je niet meer in staat bent om nog helder deel te nemen aan een conversatie’; hoeveel aandacht besteden wij écht aan verantwoorde alcoholconsumptie?

Bewustwordingscampagnes over verantwoorde alcoholconsumptie zijn niet alleen bestemd voor alcoholconsumenten maar voor iedereen. Wij moeten elkaar kunnen aanspreken op ons gedrag en door het na te leven kunnen wij levens redden. Er zijn duidelijke gezondheids- en gedragsrisico’s wanneer alcohol niet op verantwoorde wijze wordt geconsumeerd en omdat de consument steeds bewuster gaat leven is het van belang geïnformeerd te zijn over de gevolgen van jouw levensstijl, voeding en gedrag.

Gezelligheid en alcoholische drank zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en hier is niets mis mee, mits wij bewuster omgaan met onze alcoholconsumptie. De slogan Drink Verantwoordmoeten wij toepassen op ons sociaal leven. De feestdagen zijn net weer achter de rug. Laat de goede voornemens zijn:

Drink verantwoord of drink helemaal niet.
Geen alcoholgebruik door minderjarigen.
Geen alcohol tijdens de zwangerschap.
Niet drinken en rijden.
Geen uitzondering.

Column Margarita van der Zwart | STIVASUR