Matige en regelmatige alcoholconsumptie heeft een positief effect op de gezondheid van de meeste volwassenen

19

dec

Matige en regelmatige alcoholconsumptie heeft ‘overall’ een positief effect op de gezondheid van de meeste volwassenen. Dit blijkt uit de resultaten van ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek die de Stichting Alcohol Research (SAR) deze week presenteert. Onder ‘matig’ verstaat de Nederlandse Gezondheidsraad voor hen die alcohol drinken: maximaal één glas per dag voor volwassen vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor volwassen mannen.

In vele onderzoeken is aangetoond dat mensen die regelmatig een matige hoeveelheid alcoholhoudende drank consumeren, 20-30% minder kans hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan geheelonthouders en zware drinkers. Ook is het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 30% verlaagd en hebben zij minder kans op bepaalde vormen van dementie.

Aan de andere kant stijgt bij vrouwen die dagelijks één glas alcoholhoudende drank drinken het risico om borstkanker te krijgen van 8,8% naar 9,5%, een stijging van 8%. En alhoewel kanker in de mondholte, keel en slokdarm weinig voorkomt, verhoogt matige alcoholconsumptie dit risico ook enigszins. Meestal gaat het hierbij om mensen die niet alleen drinken maar ook roken.

De belangrijkste resultaten van meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek zijn door de Stichting Alcohol Research (SAR) samengebracht in een folder voor gezondheidsprofessionals. Deze folder en meer informatie vindt u op www.alcoholengezondheid.nl