Reclame werkt. De regels worden nageleefd.
Reclame heeft een maatschappelijke waarde en de inkomsten maken veel mogelijk: van lokale sportclubs tot grote festivals, van media tot cultuur. Dit wederzijdse commitment is structureel en draagt bij aan gedragsverandering. Juist omdat reclame maatschappelijke waarde heeft, is het van belang dat de sector dit reguleert. Want regulering werkt:
- Minderjarigen worden nauwelijks nog bereikt
- De regels worden nageleefd
- Overtredingen worden snel en effectief gecorrigeerd

Jongeren drinken minder dan ooit
Het alcoholgebruik onder jongeren en het aantal overmatige drinkers is de afgelopen jaren fors gedaald. Deze positieve ontwikkeling is het resultaat van gerichte gedragssturing en effectieve monitoring van alcoholreclame. De cijfers laten zien: de Nederlandse aanpak werkt.

- In 2003 had nog 84% van de minderjarigen ooit alcohol gedronken -> in 2023 is dat gedaald tot onder de 40%.
- Slim sturen werkt – jongeren worden beschermd en alcoholgebruik daalt.
Een voorbeeld van slimme sturing (bij volwassenen) is de Bob-campagne.

Effectieve gedragssturing; focus op de ouders
Het aantal jongeren dat alcohol dronk is met 50% gedaald in twintig jaar tijd. Toch drinken nog steeds teveel jongeren en dat vraagt om gericht beleid, met name gericht op de verstrekkers van alcohol, namelijk veelal hun ouders. Onze jongeren zijn geen verloren generatie, maar een vooruitgangsgeneratie. Een generatie die zeer wel in staat is om met een veelheid aan informatie die beschikbaar is, eigen keuzes durft te maken. Mits we ze serieus nemen, en niet beperken. Met deze gerichte gedragssturing zijn we al bezig via projecten zoals Kikid Booze en dit zetten we graag voort.
Het resultaat van effectieve gedragssturing bij volwassenen
- Overmatig drinken daalde van 9,9% (2014) naar 5,5% (2024)
- De NPA-doelstelling van 5% in 2040 is komt daarmee heel dichtbij
- Zwaar drinken heeft het laagste punt ooit bereikt
Dat is een daling van ruim 50% in twintig jaar tijd.

Geen bereik, maximale grip
Televisie: Minderjarigen zien nog gemiddeld 1,7 seconde alcoholreclame per dag op tv. Dat komt door strikte zelfregulering: geen reclames waar >25% jongeren kijken, geen alcoholreclame op jongerenzenders. In 20 jaar tijd is het jongerenbereik met 88% gedaald.
Social media: STIVA monitort actief het bereik van 4.000 toonaangevende influencers. In 2024 werden 1,4 miljoen posts geanalyseerd. Slechts 1.144 bevatten alcoholreclame (0,08%) – vrijwel allemaal in lijn met de regels, zonder jongere doelgroep.
Op geen enkel marketingdomein is de controle op jongeren zó scherp geregeld. Alle regels voor alcoholreclame staan in de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken.
Ons commitment
- Blijvende inzet om alcoholmisbruik tegen te gaan, conform het Nationaal Preventieakkoord, waaronder intensivering gericht op drinken onder 18 jaar.
- Vergroten en stimuleren van alcoholvrije/-arme opties als alternatief voor alcoholhoudende dranken
- Jaarlijkse actualisering Reclamecodes

Oproep aan de politiek
- Continueer beleid dat aantoonbaar werkt – de cijfers spreken voor zich.