Ga direct naar de content

Nieuws

Nederlandse jeugd drinkt minder dan ooit

De stippellijn is een projectielijn van de doelstellingen die in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord zijn afgesproken

Uit de laatste cijfers die gisteren gepubliceerd zijn in de Scholierenmonitor 2023 blijkt dat Nederlandse jongeren (12-16 jaar) minder drinken dan ooit. Het percentage jongeren dat ooit (minimaal 1 glas) gedronken heeft is gedaald naar 39,6%. Ter vergelijking: in 2021 was dit nog 47,5% en in 2003 ging het zelfs om 84,2% van de jongeren. Eenzelfde ontwikkeling zien we bij jongeren die de laatste maand gedronken hebben en ook jongeren die de laatste maand aan ‘bingedrinken’ hebben gedaan. Het aantal jongeren dat de laatste maand aan ‘bingedrinken’ had gedaan was in 2003 36,2% en in 2023 is dit bijna met twee-derde gedaald naar 14,4%.

Peter de Wolf, directeur STIVA: “Ik ben ontzettend verheugd dat minderjarigen steeds minder drinken. Maar we zijn er nog niet. STIVA zal zich dus blijven inzetten om te zorgen dat minderjarigen niet drinken. Het is ontzettend belangrijk dat we via voortdurende inzet en samenwerking alcoholgebruik onder minderjarigen nog verder terug weten te dringen en de NIX18 boodschap nog krachtiger blijven uitdragen.”

Ouders zijn de belangrijkste verstrekkers van alcohol aan minderjarigen. Het is essentieel om in te zetten op de bewustwording van ouders over hun rol. Daarom heeft STIVA de krachten gebundeld met de overheid om de NIX18 boodschap gezamenlijk uit te dragen en het bewustzijn rondom dit thema te vergroten.

De Scholierenmonitor is hier te vinden