Ga direct naar de content

Nieuws

Nieuwe Alcoholwet per 1 juli

Op 1 december 2020 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Blokhuis ‘wijzigingen Drank- en Horecawet’. De nieuwe Drank- en Horecawet komt Alcoholwet te heten.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in deze wet? 

  • Verkopers moeten aanbiedingen op alcohol beperken tot maximaal 25% korting. Zo zijn stuntaanbiedingen voor alcohol als ‘twee halen, één betalen’ niet meer toegestaan. SpiritsNL heeft een aantal vragen en antwoorden die betrekking heeft op eigenlijk alle sectoren gebundeld. Een overzicht is hier te vinden.
  • Verkoop op afstand. Webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, moeten strenger worden op de leeftijdscontrole. Verkopers van alcohol op internet zijn van bestelling tot en met bezorging verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole.
  • Verkoop online sterke drank allen via online slijterijen. Online bestellingen van sterke drank mogen alleen worden gedaan via een website die uitsluitend producten aanbiedt die slijterijen mogen verkopen.

Op de website van de NVWA is informatie over deze drie onderdelen te vinden. De bedoeling is dat deze site de komende tijd en ook na 1 juli verder wordt aangevuld met voorbeelden.

STIVA in de media over de nieuwe Alcoholwet:

In het interview van Nu.nl gaf directeur Peter de Wolf van STIVA een toelichting op de Alcoholwet: ”De nieuwe wet is bedoeld om alcoholgebruik en -misbruik bij met name jongeren tegen te gaan. Wij doen er sowieso alles aan om ervoor te zorgen dat jongeren onder de achttien jaar niet drinken en iedereen boven de achttien jaar alleen met mate”, zegt De Wolf.

Eerder dit jaar publiceerden wij in het artikel: Overmatig en zwaar drinken in 2020 de laagste ooit” de cijfers. Wij zien al langer de trend dat mensen minder overmatig en zwaar zijn gaan drinken. Zo was in 2015 nog 10% zware drinker en 9,5% overmatig. En rond 2000 was bijna 14% nog zware drinker. Dat in 20 jaar tijd zwaar drinken bijna gehalveerd is, geeft aan dat mensen al veel langer bewust nadenken over en omgaan met hun alcoholconsumptie. Uiteraard was 2020 anders dan wij gewend waren, maar de lange termijn trend is onmiskenbaar.

De regionale media Noord Holland Nieuws heeft naar aanleiding van het interview van Nu.nl de peiling gestart: Geen stuntprijzen meer voor alcohol. Goed idee of slecht plan? Van 16 to 17 juni hebben ruim 1.800 mensen gestemd, waarvan slechts 34% het een goed idee vindt en 67% een slecht plan vindt.