Ga direct naar de content

Nieuws

Staatssecretaris zet Tafel Problematisch Alcoholgebruik stop

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS heeft de Tafel Problematisch Alcoholgebruik van het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) stopgezet. Hij heeft dit gedaan tijdens een bijeenkomst van deze tafel op 12 oktober 2022. De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) is teleurgesteld over dit besluit. Het is pertinent onjuist dat de tafel gestopt wordt vanwege de aanwezigheid van de alcoholsector.

Overmatig alcoholgebruik onder volwassenen (18+)

Peter de Wolf, directeur STIVA: “De producenten en importeurs committeren zich al 40 jaar aan de doelstellingen van verantwoorde alcoholconsumptie en verantwoorde alcoholmarketing. We hebben met elkaar in 2018 afspraken gemaakt en ook kwantitatieve doelstellingen met elkaar afgesproken voor 2040. We liggen bij bijna al die doelstellingen op koers. Als je een denkbeeldige lijn trekt van het begin van het NPA in 2018 naar het jaar 2040 liggen we precies op koers ten aanzien van de doelstelling rond vermindering zwaar alcoholgebruik en zelfs ruim onder die koers voor wat betreft overmatig alcoholgebruik en alcoholgebruik tijdens zwangerschap. Dus ook qua bereik van die doelstellingen waren we op de goede weg.”

Ook de commitments die in het Preventieakkoord waren afgesproken zijn gerealiseerd. Zo is er vanuit STIVA gedaan wat afgesproken is bijvoorbeeld door de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken onafhankelijk te laten evalueren, hebben we ervoor gezorgd dat de grote internationale social media platforms marketing voor alcoholhoudende dranken onzichtbaar hebben gemaakt voor 18-minners. Er is nog veel meer aan extra activiteiten gedaan, zoals het project KIKID Booze (waarbij door een derde partij voorlichting is gegeven op scholen vanuit het perspectief van weerbaarheid), het laten verwijderen van content op bijvoorbeeld TikTok en de BOB-campagne.

We blijven gecommitteerd aan de uitgangspunten van het Preventieakkoord en we zullen ook doorgaan met onze activiteiten gericht op verantwoorde alcoholconsumptie en verantwoorde marketing

De Wolf: “We blijven gecommitteerd aan de uitgangspunten van het Preventieakkoord en we zullen ook doorgaan met onze activiteiten gericht op verantwoorde alcoholconsumptie en verantwoorde marketing. Dat zouden we het liefst met alle partijen samen willen blijven doen.”

Tegelijkertijd mist STIVA het echte commitment van sommige gezondheidsorganisaties om over hun eigen schaduw heen te stappen en op zoek te gaan naar ‘common ground’. De Wolf: “Bij een aantal partijen was de motivatie om er iets van te maken al enige tijd geleden verdwenen en een aantal malen hebben zij ook gedreigd om op te stappen. Een enkele organisatie is daadwerkelijk opgestapt en heeft dit via de media naar buiten gebracht, in plaats van aan de tafel. Dat was natuurlijk ook niet erg constructief.”