Ga direct naar de content

Facts & Figures

Alcoholrichtlijnen

Nederland wijkt af van alcoholrichtlijnen in andere landen en heeft de strengste richtlijnen van Europa. De Gezondheidsraad adviseert: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Alcoholrichtlijnen verschillen per land in Europa. Gemiddeld gezien definiëren landen om ons heen verantwoorde alcoholconsumptie als maximaal één glas per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen. Nederland heeft de strengste alcoholrichtlijn van Europa. De Gezondheidsraad adviseert: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Betekent dit dat iedereen zou moeten stoppen met drinken? Nee, dat is niet het geval. Wel adviseert de raad mensen die alcohol drinken om hun gebruik te beperken tot één glas per dag.

Alcohol en gezondheid

Volgens sommige studies, kan alcohol onder bepaalde omstandigheden, goed zijn voor het hart. In veel landen wordt daarom voor vrouwen één glas per dag aangeraden en voor mannen twee glazen, omdat de positieve effecten dan tegen de negatieve op zouden wegen. Het Voedingscentrum in Nederland adviseert sinds 2016 om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan een glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van een glas per dag heeft positieve én negatieve gezondheidseffecten.